Mazurek z wedlowską czekoladą

    Mazurek z wedlowską czekoladą

    1polubienie
    1godz.40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Przepis na pyszny wedlowski mazurek.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 mazurki

    • Ciasto
    • 250 g masła
    • 250 g cukru pudru lub bardzo drobnego cukru kryształu
    • skórka otarta z jednej cytryny lub jednej pomarańczy
    • 500 g mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 2 żółtka
    • Do dekoracji
    • 200 g surowej masy marcepanowej
    • 2 białka
    • 200 ml śmietanki 36%
    • 30 g miodu lipowego
    • szczypta cynamonu
    • 200 g czekolady gorzkiej E.Wedel
    • 20 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Miękkie masło, cukier, skórkę z cytryny lub z pomarańczy, mąkę i sól posiekać nożem na stolnicy, dodać żółtka, jak najszybciej zagnieść razem. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
    2. Następnie rozwałkować na stolnicy na grubość 5-7 mm. Z ciasta wyciąć koła lub kwadraty, przełożyć je na blachy do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni C około 15-20 minut na złoty kolor.
    3. Surową masę marcepanową zagnieść z białkiem na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją do rękawa cukierniczego zakończonego karbowanym zdobnikiem.
    4. Masą marcepanową udekorować brzegi wcześniej upieczonego ciasta kruchego. Ponownie włożyć do piekarnika do 180 stopni i zapiec na złoty kolor. Tak przygotowane spody ostudzić.
    5. Śmietankę, miód i cynamon zagotować, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę gorzką E.Wedel i masło. Całość połączyć na jednolitą masę.
    6. Przygotowaną masę, jeszcze płyną, ostrożnie rozlać na wcześniej przygotowanym spodzie do mazurków. Po stężeniu masy udekorować kandyzowanymi owocami, bakaliami lub napisami dekoracjami z czekolady.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis