Tort wątróbkowy

    Tort wątróbkowy

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciekawy sposób na kulinarne zaskoczenie znajomych. Kolorowy, smaczny, sycący i bardzo czosnkowy :)

    iwona_sz Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Naleśniki
    • 0,5 kg wątróbki indyczej (dzień wcześniej zamrożonej)
    • cebula, posiekana
    • 0,5 l mleka
    • 3 jaja
    • 2-3 szklanki mąki pszennej
    • sól, pieprz
    • Sos
    • 8-10 ząbków czosnku
    • 2 łyżeczki musztardy
    • sól, pieprz, cukier
    • 5 łyżek majonezu
    • 1 duża śmietana 12%
    • 1 duży jogurt naturalny
    • Dodatkowo
    • 3 papryki: żółta, czerwona i zielona

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

      Naleśniki:

    1. Wątróbkę umyć przed zamrożeniem.
    2. Na drugi dzień, na 2 godziny przed rozpoczęciem wyciągnąć wątróbkę z zamrażalnika i włożyć do wody. Gdy będzie na pół zmrożona, pokroić w mniejsze kawałki.
    3. Posiekaną cebulę zeszklić na patelni i zmielić w maszynce wraz z wątróbką.
    4. Z mleka, mąki, jaj i masy wątróbkowej zrobić ciasto naleśnikowe. Doprawić solą i pieprzem. Dodać tyle mąki aby ciasto miało konsystencję śmietany.
    5. Usmażyć 10-15 naleśników i odstawić do ostygnięcia.
    6. Sos:

    7. Zrobić sos: wycisnąć czosnek, utrzeć go z musztardą, solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru. Dodać majonez, śmietanę i jogurt naturalny. Sos powinien być bardziej słony niż słodki i bardziej gęsty - można wykorzystać gęstą śmietanę zamiast większej ilości majonezu.
    8. Złożenie tortu:

    9. Przełożyć naleśniki dużą ilością sosu czosnkowego, naciskając bardziej na środek naleśnika, by krawędzie nie opadały.
    10. Ostatnią warstwę oblać resztką sosu, krawędzie wygładzić i odstawić na kilka minut.
    11. Papryki pokroić w kosteczkę i ozdobić cały tort wedle uznania, obsypać również boki.
    12. Odstawić na jakieś 3 h przed podaniem, by naleśniki nasiąknęły sosem - będzie się łatwiej kroiło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis