Tort z galaretek

    Tort z galaretek

    8polubień
    9godz.30min.


    Zrobione przez 21 osób

    Piękny tort, którego nie trzeba wcale piec. Wygląda jak witraż dzięki kolorowym galaretkom zatopionym w kremowej masie.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica 23 cm

    • 5 kolorów galaretek (po 2 opakowania z każdego koloru)
    • 24 g żelatyny w proszku
    • 300 ml skondensowanego mleka słodzonego
    • 300 ml śmietany kremówki
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +9godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 9godz.30min. 

    1. Każdy kolor galaretki wsypać do osobnego płaskiego naczynia (najlepiej silikonowego lub plastikowego) i zalać 500 ml wrzątku (czyli połową wymaganej ilości wody z opakowania). Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki aby całkowicie zastygły (na około 4-5 godzin lub na noc.)
    2. Po tym czasie galaretki pokroić w kostkę. Jeśli ciężko je wyjąć z pojemniczków, można je na chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie.
    3. Przełożyć pokrojone galaretki do silikonowej foremki o średnicy ok. 23 cm. Jeśli stosujemy zwykłą blaszaną foremkę trzeba ją wysmarować tłuszczem.
    4. Do miseczki wlać 250 ml wody i wsypać na nią żelatynę. Odstawić na kilka minut, po czym dodać 250 ml wrzątku. Dobrze wymieszać aby żelatyna się rozpuściła.
    5. Do naczynia blendera wlać mleko skondensowane, śmietanę, wanilię i rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować.
    6. Przelać zawartość blendera do galaretek w foremce. Wyrównać powierzchnię, aby kawałki galaretek nie wystawały poza poziom płynu.
    7. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin, aby tort zastygł.
    8. Delikatnie poluzować brzegi silikonowej formy, lub odkroić nożem od brzegu blaszki. Wyjąć tort na duży talerz.

    Zobacz jak to zrobić!

    Tort z galaretek
    Tort z galaretek

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    ZuzannaSłomiana
    0

    Tort wychodzi przepyszny!!! Gdyby ktoś chciał robić to proszę się nie przejmować, że ta masa do wylewania na galaretki wyjdzie rzadka, ona i tak stężeje. Naprawdę polecam, już mam zamówienia od rodziny - 08 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis