Salsa z miechunki pomidorowej

    Salsa z miechunki pomidorowej

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 131 osób

    To meksykańska salsa z tomatillo (miechunki pomidorowej), którą jem od dzieciństwa. Można ją stosować jako dip do kurczaka z grilla, do ryb i krewetek, albo jako podstawę meksykańskich zielonych chilaquiles (polać nią kawałki tortilli posypane kawałeczkami gotowanego mięsa z kurczaka i startym żółtym serem, a następnie opiec pod grillem w piekarniku). Doskonała jako dip do chipsów. Delicioso!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 10 miechunek obranych z łupin
    • 1 mała posiekana cebula
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 2 posiekane papryczki jalapeño
    • 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Włożyć miechunki do emaliowanego rondelka i zalać wodą tak, by je pokryła. Doprowadzić wodę do wrzenia. Gotować około 10 minut, aż zmiękną i zaczną pękać.
    2. Odcedzić i włożyć do blendera lub robota kuchennego wraz z cebulą, czosnkiem, papryczkami jalapeño, kolendrą, solą i pieprzem. Zmiksować do żądanej konsystencji.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis