Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi

    Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Deser specjalnie na Wielkanoc.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blaszka 30 cm x 20 cm

    • 150 g herbatników maślanych (rozgniecionych)
    • 100 g masła, roztopionego
    • 150 g płatków owsianych
    • 100 g ciemnej czekolady
    • 300 g śliwek kalifornijskich
    • 150 ml wystudzonej herbaty
    • 50 ml rumu
    • 150 g bakalii (migdały, orzechy laskowe, suszone morele, żurawina)
    • 100 g białej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Herbatniki maślane porządnie rozgniatamy. Rozgniecione ciasteczka łączymy z roztopionym masłem, masę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy na pół godziny do lodówki.
    2. Płatki owsiane prażymy na patelni. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (na rondelku z gotującą się wodą stawiamy miseczkę z czekoladą, co chwilę mieszamy doprowadzając do całkowitego roztopienia czekolady). Uprażone płatki owsiane przekładamy do miseczki zalewamy roztopioną czekoladą, szybko mieszamy, układamy jako drugą warstwę na ciasteczkowym spodzie. Blaszkę wkładamy do lodówki do schłodzenia.
    3. 200 g śliwek kalifornijskich drobno kroimy, przekładamy do rondelka, zalewamy herbatą, gotujemy na małym ogniu 10 minut, studzimy. Wystudzone śliwki miksujemy, dodajemy rum. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy jako kolejną warstwę. Na masie śliwkowej układamy pokrojone bakalie.
    4. W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę (będzie ona stanowić ostatnią warstwę mazurka), polewamy nią bakalie i odstawiamy do wystygnięcia. Mazurek dekorujemy pozostałymi śliwkami kalifornijskimi, ewentualnie dodatkowymi bakaliami.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Śliwki Kalifornijskie

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis