Barszcz ukraiński w wersji wege

    Barszcz ukraiński w wersji wege

    2polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wielkanocny barszcz ukraiński w wersji wege.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 szklanka fasoli Jaś
    • 3 ząbki czosnku
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 4 liście laurowe
    • olej do smażenia
    • 1 opakowanie vege kiełbasek białych Polsoja
    • 6 buraków
    • 2 ziemniaki
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • ½ pora
    • ⅛ białej kapusty
    • 1 cebula
    • 2 l bulionu warzywnego
    • ½ l passaty
    • sól, pieprz i cukier do smaku
    • sok z cytryny lub ocet do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Kilka godzin wcześniej namoczyć fasolę, a następnie zmienić wodę i gotować do miękkości razem z pokrojonym na plasterki czosnkiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
    2. Gdy fasola będzie się gotować, podsmażyć na odrobinie oleju pokrojone w plastry vege kiełbaski.
    3. Do ugotowanej fasoli dodać umyte i pokrojone warzywa, zalać bulionem i gotować ok. 10 minut.
    4. Dodać passatę, podsmażone vege kiełbaski i zagotować.
    5. Całość doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny lub octem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis