Fasola po bretońsku

    Fasola po bretońsku

    3polubienia
    13godz.40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Zawsze mi smakowała ta potrawa. Gotowała ją moja babcia, ale nie dysponowała tym, co możemy dziś wykorzystać.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 500 g fasoli " Piękny Jaś"
    • 1/2 kg golonki
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 10 ziaren pieprzu
    • 1 łyżka jarzynki lub warzywka
    • sok wielowarzywny (może być taki z "Tesco")
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka "Maggi"
    • 3 łyżki oleju
    • 2 średnie cebule
    • 30 dkg. wędliny (kiełbasa, boczek, szynka wędzona-to co nam zbywa)
    • 1 łyżka papryki mielonej słodkiej
    • 1/3 łyżki papryki ostrej
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżka majeranku (według smaku)
    • 1 łyżka mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  +12godz. moczenie  ›  Gotowe w: 13godz.40min. 

    1. Fasolę namoczyć w letniej wodzie na 12 godzin.
    2. Wylać wodę po moczeniu i przepłukać fasolę.
    3. Do garnka włożyć golonkę i fasolę, zalać wodą. Dodać ziele angielskie i pieprz, zagotować. Zupę należy zszumować.
    4. Po zszumowaniu dodać jarzynkę i gotować aż do miękkości fasoli.
    5. Dodać 1/2 opakowania soku wielowarzywnego, zgnieciony czosnek i "Maggi".
    6. Wszystko gotować ok. 1/2 godz.
    7. Na oleju przesmażyć cebulę, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę i dodać do zupy. Doprawić papryką.
    8. Pozostawić ok. 1/2 godz. po zagotowaniu aby wszystko przeszło smakiem przypraw.
    9. Można dodać mąkę do podsmażanej cebuli z wędliną, ale trzeba ocenić gęstość zupy. Zgodnie ze smakiem doprawić solą, cukrem i majerankiem.

    Rada

    W trakcie gotowania trzeba zupę wyłączyć aby dodać ostrą paprykę, bo dodanie jej w trakcie wrzenia spowoduje gorzkawy smak.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    3

    Uwielbiam fasolkę po bretońsku. Na koniec jeśli ktoś lubi świeże warzywa dodaję natkę pietruszki albo koperku ! na prawdę polecam ! - 29 lut 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis