Fasola po bretońsku

    (1)
    13 godz. 40 min

    Zawsze mi smakowała ta potrawa. Gotowała ją moja babcia, ale nie dysponowała tym, co możemy dziś wykorzystać.


    Zrobione przez 14 osób

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 500 g fasoli " Piękny Jaś"
    • 1/2 kg golonki
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 10 ziaren pieprzu
    • 1 łyżka jarzynki lub warzywka
    • sok wielowarzywny (może być taki z "Tesco")
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka "Maggi"
    • 3 łyżki oleju
    • 2 średnie cebule
    • 30 dkg. wędliny (kiełbasa, boczek, szynka wędzona-to co nam zbywa)
    • 1 łyżka papryki mielonej słodkiej
    • 1/3 łyżki papryki ostrej
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżka majeranku (według smaku)
    • 1 łyżka mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  +12godz. moczenie  ›  Gotowe w: 13godz.40min. 

    1. Fasolę namoczyć w letniej wodzie na 12 godzin.
    2. Wylać wodę po moczeniu i przepłukać fasolę.
    3. Do garnka włożyć golonkę i fasolę, zalać wodą. Dodać ziele angielskie i pieprz, zagotować. Zupę należy zszumować.
    4. Po zszumowaniu dodać jarzynkę i gotować aż do miękkości fasoli.
    5. Dodać 1/2 opakowania soku wielowarzywnego, zgnieciony czosnek i "Maggi".
    6. Wszystko gotować ok. 1/2 godz.
    7. Na oleju przesmażyć cebulę, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę i dodać do zupy. Doprawić papryką.
    8. Pozostawić ok. 1/2 godz. po zagotowaniu aby wszystko przeszło smakiem przypraw.
    9. Można dodać mąkę do podsmażanej cebuli z wędliną, ale trzeba ocenić gęstość zupy. Zgodnie ze smakiem doprawić solą, cukrem i majerankiem.

    Rada

    W trakcie gotowania trzeba zupę wyłączyć aby dodać ostrą paprykę, bo dodanie jej w trakcie wrzenia spowoduje gorzkawy smak.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    5

    Uwielbiam fasolkę po bretońsku. Na koniec jeśli ktoś lubi świeże warzywa dodaję natkę pietruszki albo koperku ! na prawdę polecam !  -  29 lut 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis