Grillowany halibut na puree z selera z concasse z pomidorów, śliwek kalifornijskich i bazylii

    Grillowany halibut na puree z selera z concasse z pomidorów, śliwek kalifornijskich i bazylii

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Delikatna potrawa o wyrazistym smaku. Podajemy z białym winem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g obranych i pokrojonych ziemniaków
    • 300 g obranej i pokrojonej bulwy selera
    • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
    • 75 g pokrojonych śliwek kalifornijskich
    • 3 dojrzałe pomidory, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w kosteczkę
    • 6-7 posiekanych liści bazylii
    • 4 filety z halibuta
    • 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
    • kolorowe kiełki lub zioła do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Umieścić ziemniaki i seler w dużym garnku wrzącej wody, gotować przez 15-18 minut do miękkości.
    2. W międzyczasie przygotować concasse. Podgrzać na małym ogniu 4 łyżki oliwy z oliwek. Zdjąć z ognia i dodać pokrojone śliwki kalifornijskie i pomidory wraz z posiekanymi liśćmi bazylii. Zostawić do ostygnięcia.
    3. Podgrzać olej pozostały na patelni i smażyć filety przez 5-6 minut z każdej strony aż do całkowitego usmażenia.
    4. W czasie, kiedy ryba smaży się, odcedzić ziemniaki i seler oraz rozgnieść je razem z posiekaną natką pietruszki. Na każdym talerzu ułożyć uformowaną porcję puree.
    5. Na wierzchu puree ułożyć filet z ryby. Położyć łyżką pomidorowe concasse dookoła dania.
    6. Obsypać kolorowymi kiełkami lub ziołami i podać do stołu.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Śliwki kalifornijskie

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis