Penne Rigate w kremie brokułowym z gotowaną szynką i serem ricotta

    Penne Rigate w kremie brokułowym z gotowaną szynką i serem ricotta

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jest pyszna! :)

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 150 g brokułów
    • sól do smaku
    • 30 g oliwy z oliwek Extra Vergine
    • 100 ml mleka pełnotłustego
    • 100 g szynki gotowanej
    • 400 g penne rigate
    • 50 g świeżego sera ricotta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Do wrzącej wody dodaj brokuły. Gotuj przez 5 minut. Wyjmij i zmiksuj ze szczyptą soli, niewielką ilością oliwy i mlekiem.
    2. Gotowaną szynkę pokrój w cienkie paski długości ok. 4 cm. Podsmaż troszkę na patelni, aby była lekko chrupiąca.
    3. Ugotuj Penne Rigate Barilla w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, kiedy będą jeszcze twardawe, i dodaj do kremu brokułowego. Dodaj ser ricotta i przez dwie minuty mieszaj na patelni. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z szynką jako przybraniem.

    Rada:

    Wodę na makaron sól po zagotowaniu - zagotuje się szybciej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis