Francuska gwiazda z pesto

    Francuska gwiazda z pesto

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Potrzebne są tylko 3 składniki i w prosty sposób stworzymy wspaniale wyglądającą przekąskę na każdą imprezę. Gotowe ciasto francuskie z nadzieniem z pesto i ricotty, zaplecione w kształt gwiazdy.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 gwiazda

    • 2 arkusze ciasta francuskiego
    • odrobina mąki do podsypania
    • 240 g sera ricotta
    • 240 g pesto

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
    2. Na dużej blaszce ułożyć arkusz papieru do pieczenia i lekko oprószyć go mąką.
    3. Ułożyć ciasto francuskie i wyciąć z niego koło o średnicy 30 cm (można odrysować kształt od dużej tortownicy). Tak samo wykroić drugi płat ciasta.
    4. Położyć na blaszce (i na papierze) jedno koło i posmarować równo ricottą, zostawiając mały margines na brzegu.
    5. Teraz rozsmarować pesto.
    6. Przykryć drugim kołem z ciasta. Na środku ustawić niedużą szklankę i zaczynając od szklanki pokroić ciasto jak pizzę na 16 równych części. (Najpierw na ćwiartki, potem te ćwiartki na pół i te znów na pół.)
    7. Chwycić dwa paski z ciasta obok siebie i delikatnie wywinąć na zewnątrz jak na zdjęciu. Powtórzyć z resztą pasków.
    8. Końcówki złożyć parami i zagnieść, aby się skleiły.
    9. Piec przez 25-30 minut, lub według instrukcji na opakowaniu ciasta. Gwiazda ma się z wierzchu lekko przyrumienić.

    Rada:

    Jeśli w jakimkolwiek momencie ciasto będzie za miękkie, należy je włożyć do lodówki na 20 minut - dzięki temu zesztywnieje.

    Pesto:

    Pesto ze sklepu może być bardzo oleiste i zmoknie nam od tego ciasto. Takie pesto lepiej wcześniej odcedzić na sitku.

    Zobacz jak to zrobić!

    Francuska gwiazda z pesto
    Francuska gwiazda z pesto

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis