Pyszna zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i serem pleśniowym

    Pyszna zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i serem pleśniowym

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 4 osoby

    Prosty i szybki przepis na pyszny obiad. Może niektórzy przekonają się do tego "wstrętnego" szpinaku :)

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • łyżka masła
    • paczka mrożonego szpinaku
    • 3 ząbki czosnku
    • jajko
    • paczka makaronu (500 g)
    • 150-200 g sera pleśniowego z niebieską/zieloną pleśnią pokrojonego w kostkę
    • łyżka oleju do wysmarowania naczynia żaroodpornego
    • 150-200 g startego żółtego sera lub plastry z 2 mozzarelli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić rozmrożony szpinak, dodać drobno pokrojony czosnek, posolić. Kiedy szpinak będzie miękki, wbić jajko, wymieszać, trzymać na ogniu do ścięcia jajka, ciągle mieszając.
    2. Ugotować i odcedzić makaron, a następnie wrzucić z powrotem do garnka. Dodać szpinak i ser pleśniowy, energicznie wymieszać.
    3. Następnie wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, posypać startym serem lub mozzarellą.
    4. Zapiekać w przykrytym naczyniu żaroodpornym 20-25 min. w 180 stopniach C z termoobiegiem. Następnie odkryć pokrywkę i piec 5 min. aby wszystko się przyrumieniło.

    Rada:

    Radzę nie oszczędzać na serze bo ma on duże znaczenie przy tym daniu :)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis