Mega karpatka z mega kremem

    Mega karpatka z mega kremem

    1polubienie
    1godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo dobre kruche ciasto z kremem. Oprócz składników napisanych poniżej potrzebny jest tłuszcz do wysmarowania blaszek i mąka do obsypania foremek.

    1malina1 Lazio, Włochy

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blaszka 36x34 cm

    • Ciasto
    • 200 g masła
    • 1 szklanka wody
    • 1 szklanka mąki tortowej
    • 5 jajek
    • Krem
    • 2 op. budyniu śmietankowego
    • 2 szklanki mleka
    • 300 g masła
    • 2 żółtka
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 op. cukru waniliowego (16 g)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

      Ciasto:

    1. Rozpuść masło w małym garnku.
    2. Zagotuj wodę, dodaj do masła.
    3. Dodaj mąkę i mieszaj energicznie przez 5 minut na wolnym ogniu.
    4. Ostudź , dodaj jajka i utrzyj.
    5. Podziel ciasto na 2 części.
    6. Każdą część osobno wyłóż na natłuszczoną i obsypaną mąką blaszkę o wymiarach 36x34 cm.
    7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz około 35 minut.
    8. Krem:

    9. Ugotuj budyń na mleku (według przepisu na opakowaniu) i ostudź.
    10. Utrzyj masło, dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy i ostudzony budyń cały czas ucierając.
    11. Karpatka:

    12. Ostudzone placki przełóż kremem, obsyp cukrem pudrem i schłodź w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis