Niskosłodzone ciasto ze śliwek kalifornijskich i jabłek

    Niskosłodzone ciasto ze śliwek kalifornijskich i jabłek

    1polubienie
    1godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Apetyczne ciasto na deser lub do kawy z 12,9 proc. redukcją cukru w porównaniu do standardowej receptury.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica 15-18 cm

    • 225 g mąki pszennej
    • 160 g cukru do wypieków
    • 6 g proszku do pieczenia
    • 6 g mielonego cynamonu
    • 3 g mielonej gałki muszkatołowej
    • 2 g goździków
    • 8 g przesianego kakao
    • 100 g ugotowanego puree z jabłek
    • 250 g pokrojonych kalifornijskich śliwek
    • 175 g kalifornijskich rodzynek
    • 100 g łuskanych i posiekanych orzechów włoskich
    • 50 g roztopionego masła
    • 1 ubite jajko
    • kalifornijskie śliwki lub świeże owoce np. maliny do dekoracji
    • Do przygotowania śliwkowego puree
    • 50 g śliwek kalifornijskich bez pestek
    • 1 łyżka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Zrobić puree ze śliwki kalifornijskiej: zblendować 50 g kalifornijskich śliwek z 1 łyżką wody, tak by składniki dobrze się połączyły. Gotowe.
    2. Połączyć wszystkie suche składniki i wymieszać z jabłkiem, kalifornijskimi śliwkami, puree z suszonych kalifornijskich śliwek, rodzynkami, orzechami, masłem i jajkiem. Ubić.
    3. Wlać masę do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 15-18 cm.
    4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 75-90 minut. Ciasto musi dobrze wyrosnąć i być ścięte. Jeśli góra ciasta robi się zbyt ciemna, należy przykryć wierzch tortownicy folią.
    5. Odłożyć ciasto na kilka minut, następnie wyjąć i udekorować owocami.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Śliwki Kalifornijskie

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis