Ryż z szafranem

    Ryż z szafranem

    4polubienia
    45min.


    Zrobione przez 68 osób

    W skład tego prostego dania z ryżu wchodzi masło, cebula i szafran. W naszej rodzinie stosujemy ten przepis już od dawna i wciąż należy do ulubionych.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 8 łyżek (115 g) masła lub margaryny
    • 1/4 szklanki (40 g) drobno posiekanej cebuli
    • 1 szklanka (190 g) nieugotowanego białego ryżu długoziarnistego
    • 2 szklanki (475 ml) wody
    • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
    • szczypta nitek szafranu
    • 3 krople żółtego barwnika spożywczego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Roztopić masło lub margarynę w niedużym garnku z nieprzywierającym dnem na średnim ogniu. Włożyć cebulę i podsmażać mieszając, aż uzyska złoty kolor. Dodać ryż i dobrze wymieszać. Dolać wodę, dodać pietruszkę, szafran i 3 krople żółtego barwnika spożywczego. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis