Kokosanki na biszkopcie

    Kokosanki na biszkopcie

    2polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 5 osób

    Kokosanki (inaczej zwane lamingtonami) zrobione z biszkoptu maczanego w domowej polewie czekoladowej i obtaczane w kokosie.

    Składniki
    ilość sztuk: 20 kokosków

    • Biszkopt
    • 3 jajka
    • 120 g cukru
    • 2 łyżki mleka
    • 120 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • Polewa
    • 10 g masła, stopionego
    • 65 g mleka
    • 20 g kakao
    • 250 g cukru pudru
    • 2 szklanki wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

      Biszkopt:

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wysmarować tłuszczem prostokątną blachę o wymiarach ok. 30 x 20 cm.
    2. Zmiksować jajka z cukrem i mlekiem, aż powstanie gęsta, kremowa masa.
    3. Do tej masy przesiać mąkę, proszek i sól, i delikatnie wymieszać łyżką.
    4. Wlać do przygotowanej formy i piec przez ok. 20 minut, aż nóż wetknięty w środek wyjdzie czysty.
    5. Ostudzić zupełnie, a następnie pokroić na nieduże kwadraty. Wstawić na godzinę do zamrażarki aby stężały.
    6. Polewa:

    7. Wymieszać stopione masło z mlekiem i kakao. Dodać cukier puder i dobrze wymieszać.
    8. Kawałki biszkoptu maczać w polewie, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych. Układać na papierze do pieczenia aby polewa zastygła.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis