Kokoski w polewie czekoladowej

    Kokoski w polewie czekoladowej

    1polubienie
    2godz.5min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Prosty przepis na ciasto i polewę czekoladową zrobioną z kakao. Polecam wszystkim miłośnikom kokosowych ciast i ciasteczek.

    Składniki
    ilość sztuk: 30 kokosków

    • Ciasto
    • 125 g masła
    • 2/3 szklanki cukru
    • 2 jajka
    • 2 szklanki mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/3 szklanki mleka
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • Polewa czekoladowa
    • 30 g masła
    • 1/2 szklanki wrzątku
    • 3 szklanki cukru pudru
    • 1/3 szklanki kakao
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 2 szklanki wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +1godz. studzenie  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

      Ciasto:

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Prostokątną blachę o wymiarach ok. 30x20 cm dobrze natłuścić.
    2. Zmiksować masło z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta.
    3. Następnie, stale miksując, dodawać po jednym jajku na przemian z mlekiem, dobrze miksując za każdym razem.
    4. Dodać wanilię i tylko chwilkę miksować.
    5. Wyłożyć ciasto do blachy, wyrównać wierzch i piec przez 25-35 minut, aż patyczek wetknięty w środek wyjdzie suchy.
    6. Wyjąć blachę z piekarnika i odstawić, aby ciasto całkiem ostygło. Następnie pokroić na 30 kwadratów.
    7. Polewa:

    8. Stopić masło w 1/4 szklani wrzącej wody.
    9. Do miski przesiać cukier puder i kakao, a następnie - mieszając - dodawać powoli stopione masło i wanilię. Porządnie wymieszać - polewa będzie rzadka. W razie potrzeby dodać więcej wrzątku.
    10. Pojedynczo zanurzać kostki ciasta w polewie, a następnie obtaczać w wiórkach. Odstawiać na papier pergaminowy, aby obeschły (na ok. 1 godzinę).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis