Racuchy z jabłkami (w plastrach)

    Racuchy z jabłkami (w plastrach)

    3polubienia
    25min.


    Zrobione przez 9 osób

    Łatwe do przygotowania, smaczne danie na (pół)słodko z banalnych i na bieżąco dostępnych składników. Jeden z przysmaków bardziej lubianych przez dzieci, który ma szansę stać się absolutnym hitem każdego kinderbalu.

    DominikCyrylStajnbart Kujawsko-pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • duża szklanka (300 ml) mąki pszennej
    • pół szklanki (150 ml) zimnej wody lub mleka
    • 1 duże (L) jajko
    • 2 lub 3 średniej wielkości, średnio twarde i raczej słodkie jabłka
    • 6-8 łyżek oleju rzepakowego
    • kilka łyżeczek cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Mąkę, wodę i jajko dokładnie mieszamy trzepaczką do jajek na jednolitą masę w dużej misce z płaskim dnem.
    2. Jabłka kroimy na plastry o grubości ok. 15 mm. Pozostawiamy skórkę, natomiast wycinamy z plastrów gniazda nasienne.
    3. Olej rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Jabłka obtaczamy bardzo dokładnie w cieście i kładziemy na gorący już olej. Jeśli plaster jabłka pochodzi ze skrajnej części owocu i ma przez to nieco stożkowaty kształt, kładziemy go na patelni stroną o większej powierzchni (tak, aby zwężał się ku górze).
    4. Racuchy smażymy na średnio rumiano po 3 minuty z każdej strony. Następnie kładziemy na talerz do góry tą stroną, która była smażona jako ostatnia i od razu posypujemy ją cukrem.

    rada

    Cukier można dodać również do surowego ciasta – zamiast posypywać nim gotowe racuchy.
    Jeśli po usmażeniu wszystkich jabłek zostanie nam trochę ciasta, możemy zrobić z niego dodatkowy placek już bez owoców – po prostu smażąc je na patelni.
    Powyższe proporcje ilości mąki i wody są pewnym kompromisem między delikatnością ciasta a jego na tyle dużą gęstością, aby nadmiernie nie ściekało z jabłka i tym samym dobrze do niego przylegało. Jeśli dodamy proporcjonalnie więcej mąki, będzie nam być może nieco łatwiej przygotować placki – jednak musimy smażyć je nieco dłużej, zaś usmażone ciasto może być bardziej zbite i mączne w smaku.
    By nasze ciasto było jeszcze bardziej puszyste można użyć wody lekko-gazowanej.
    Dla uzyskania ciekawego smaku, jabłka przed obtoczeniem w cieście możemy posypać cynamonem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis