Wietnamska zupa krewetkowa

    Wietnamska zupa krewetkowa

    1polubienie
    58min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To jedna z moich ulubionych potraw, do których sięgam wszakże nie tylko ze względu na smak. Z racji bowiem tego, że często gotuję potrawy z kuchni azjatyckich, zwykle mam pod ręką prawie wszystkie składniki. A w takim wypadku przygotowanie opisywanej zupy jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu.

    DominikCyrylStajnbart Kujawsko-pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 250 g dużych krewetek (mogą być mrożone, obrane, z samymi ogonkami)
    • 1-2 źdźbła trawy cytrynowej
    • 1 średnia papryczka chili
    • 1 duży ząbek czosnku
    • 2 cm świeżego imbiru
    • dolna i środkowa część szczypioru z cebuli dymki
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 5 łyżek sosu rybnego
    • 100 g makaronu ryżowego typu wstążki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 23min.  ›  +15min. odstawienie  ›  Gotowe w: 58min. 

    1. Krewetki obieramy ze skorupek (w przypadku mrożonych będą one zapewne tylko na ogonkach), zachowując je. W razie potrzeby usuwamy również ciemne jelito z części grzbietowej oraz część głowową (całe krewetki).
    2. Trawę cytrynową kroimy na kawałki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir tniemy na paski. Papryczkę chili rozcinamy wzdłużnie na pół i usuwamy gniazda nasienne. Jedną połówką drobno kroimy i przeznaczamy do dekoracji, a drugą dzielimy na kilka kawałków. Dymkę kroimy na ok. 5 mm kawałki.
    3. Nalewamy do garnka 1,5 litra wody i zaczynamy podgrzewać. Do wody wrzucamy zachowane skorupki z krewetek, trawę cytrynową, imbir, czosnek i papryczkę chili. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
    4. Gotowy wywar przecedzamy przez gęste sito. Dodajemy sos rybny oraz sok z cytryny i ponownie zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Jeśli podczas gotowania krewetek pojawi się na powierzchni szum, należy go usunąć. Gotowa zupa powinna odstać ok. 10-20 minut przed podaniem.
    5. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy – zazwyczaj polega to na jego zaparzeniu w bliskiej wrzenia wodzie przez ok. 5 minut. Umieszczamy go na dnie miseczek i niezwłocznie zalewamy zupą. Całość dekorujemy posiekaną papryczką chili oraz dymką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis