Bakłażany lub cukinie (przepis arabski)

    1 godz. 10 min

    Do jedzenia zarówno na zimno jak i na ciepło. Mi smakuje. Do tego proste w przyrządzaniu.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 70 dkg bakłażanów lub młodej cukinii
    • 4-6 łyżek oliwy lub oleju
    • 1 roztarty ząbek czosnku (ja oczywiście daję dużo więcej)
    • 35 dkg pomidorów, sparzonych, obranych i posiekanych
    • 2-4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
    • sól
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Wymyty, osuszony, nie obrany bakłażan pokrajać na plasterki średniej grubości, posypać solą, włożyć do cedzaka, odstawić przynajmniej na 30 minut, wycisnąć sok.
    2. Do dużej patelni lub garnka wlać olej, rozgrzać, włożyć warzywa i czosnek, smażyć na małym ogniu do miękkości, obracając.
    3. Dodać pomidory, lekko rozgnieść widelcem, przyprawić solą i pieprzem (można się wstrzymać z solą, bo bakłażany i tak będę słone - każdy może na własną rękę doprawić po podaniu), dodać pietruszkę, dusić około 20 min. utrzymując mały ogień.
    4. Podawać na zimno lub na gorąco.

    Rada

    Może być bez pietruszki

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)