Bakłażany lub cukinie (przepis arabski)

    Bakłażany lub cukinie (przepis arabski)

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Do jedzenia zarówno na zimno jak i na ciepło. Mi smakuje. Do tego proste w przyrządzaniu.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 70 dkg bakłażanów lub młodej cukinii
    • 4-6 łyżek oliwy lub oleju
    • 1 roztarty ząbek czosnku (ja oczywiście daję dużo więcej)
    • 35 dkg pomidorów, sparzonych, obranych i posiekanych
    • 2-4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
    • sól
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Wymyty, osuszony, nie obrany bakłażan pokrajać na plasterki średniej grubości, posypać solą, włożyć do cedzaka, odstawić przynajmniej na 30 minut, wycisnąć sok.
    2. Do dużej patelni lub garnka wlać olej, rozgrzać, włożyć warzywa i czosnek, smażyć na małym ogniu do miękkości, obracając.
    3. Dodać pomidory, lekko rozgnieść widelcem, przyprawić solą i pieprzem (można się wstrzymać z solą, bo bakłażany i tak będę słone - każdy może na własną rękę doprawić po podaniu), dodać pietruszkę, dusić około 20 min. utrzymując mały ogień.
    4. Podawać na zimno lub na gorąco.

    Rada

    Może być bez pietruszki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis