Ryż po indyjsku z orzechami nerkowca, rodzynkami i kurkumą

    Ryż po indyjsku z orzechami nerkowca, rodzynkami i kurkumą

    6polubień
    27min.


    Zrobione przez 98 osób

    Kolorowy, pachnący ryż na styl hinduski. Jeśli zachodzi potrzeba, można go dla celów dekoracyjnych uformować w kopczyk przez wciśnięcie do lekko naoliwionej miseczki i odwrócenie na tacę, a następnie udekorować kolendrą i plasterkami świeżych limonek i pomidorów.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 280 g (1,5 szklanki) ryżu basmati
    • 400 ml mleka kokosowego w puszce
    • 400 ml rosołu z kury
    • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    • szczypta pokruszonej ostrej papryki
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
    • 1 liść laurowy
    • 80 g (1/2 szklanki) rodzynek
    • 100 g połówek orzechów nerkowca

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 22min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. Rozgrzać olej w garnku na średnim ogniu. Dodać ryż i podsmażać mieszając przez 2 minuty. Wlać mleko kokosowe i rosół, dodać kumin, kolendrę, wiórki ostrej papryki, sól, kurkumę, liść laurowy, rodzynki i orzechy nerkowca. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć temperaturę. Gotować na wolnym ogniu, aż ryż zmięknie, przez około 20 minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis