Buraczki na zimę w słoiki

    Buraczki na zimę w słoiki

    5polubień
    14godz.10min.


    Zrobione przez 38 osób

    Prosty przepis na przetwory z buraków - starte na tarce, z cebulką i czosnkiem. Można je długo przechowywać w piwnicy i podawać do obiadu na zimno lub na ciepło.

    Składniki
    ilość sztuk: 5 słoików po 500 g

    • 3 kg buraków
    • 225 ml octu
    • 150 g cukru
    • 3 cebule, pokrojone w ćwiartki
    • 3 ząbki czosnku, pokrojone na połówki
    • 1 łyżka soli
    • 3 liście laurowe
    • 7-8 ziaren ziela angielskiego
    • 3-4 ziarna pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +12godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 14godz.10min. 

    1. Włożyć buraki do garnka, zalać wodą i gotować na niedużym ogniu aż będą miękkie, ok. 1 godzinę. Odcedzić i odstawić aby ostygły.
    2. W innym garnku wymieszać pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut. Przecedzić płyn do osobnej miseczki i odstawić.
    3. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    4. Starte buraki zalać odcedzoną zalewą, przykryć i odstawić na 12 godzin.
    5. Nakładać do wyparzonych słoików, zostawiając ok. 5 mm wolnej przestrzeni od góry słoików. Zakręcić słoiki i pasteryzować przez 10 minut.
    6. Pasteryzacja: Słoiki ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości, przykryć garnek. Gotować ok. 10 minut, po czym wyjąć słoiki ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami) i odstawić aby ostygły.
    7. Zamknięte słoiki przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, a po otwarciu przechowywać w lodówce.

    Zobacz jak to zrobić!

    Buraczki na zimę w słoiki
    Buraczki na zimę w słoiki
    Jak sterylizować słoiki
    Jak sterylizować słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis