Bezy pieguski

    Bezy pieguski

    Zapisz do ulubionych
    3godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Prosty przepis na bezy z groszkami czekoladowymi. Zawierają niewiele tłuszczu, są więc dobre dla osób na diecie, które mają ochotę na coś słodkiego ;)

    Składniki
    ilość sztuk: 40 małych bez

    • 2 białka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub nieco aromatu)
    • 3 łyżki gorzkiego kakao
    • 1/2 szklanki półsłodkich groszków czekoladowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 120 stopni C. 2 duże blachy wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
    2. W dużej szklanej lub metalowej misce ubijać białka na dużej prędkości miksera, aż powstanie miękka piana.
    3. Nadal ubijając, stopniowo dodawać cukier, aż piana będzie całkiem sztywna.
    4. Ustawić mikser na wolne obroty i dodać do białek wanilię oraz kakao.
    5. Dodać czekoladę i wymieszać łyżką.
    6. Nakładać kupki z piany za pomocą małej łyżeczki. Jeśli bezy będą za duże, będą w środku miękkie i ciągniste.
    7. Piec przez 1 godzinę.
    8. Po godzinie wyłączyć piekarnik i zostawić bezy w środku na 2 godziny (lub więcej).
    9. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis