Bezy z czekoladą

    Bezy z czekoladą

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne bezy z groszkami czekoladowymi i kakao. Zamiast groszków można użyć posiekanej czekolady.

    Składniki
    ilość sztuk: 40 bez

    • 2/3 szklanki (135 g) cukru
    • 2 łyżeczki skrobi (lub mąki) kukurydzianej
    • 3 białka o temperaturze pokojowej
    • 1/2 łyżeczki octu 5%
    • 1/2 szklanki (85 g) małych groszków czekoladowych (półsłodkich)
    • 3 łyżki gorzkiego kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. 2 duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Wymieszać cukier ze skrobią.
    3. Białka ubić mikserem aż powstanie lekka piana. Nadal miksując dodać ocet i miksować na średniej prędkości jeszcze ok. 2 minuty, aż piana będzie bardziej gęsta, ale nie całkiem sztywna.
    4. Zwiększyć prędkość miksera i ubijając, dodawać stopniowo cukier ze skrobią, po 1 łyżce na raz. Na koniec piana ma być sztywna.
    5. Dodać czekoladę i kakao, wymieszać delikatnie łyżką.
    6. Nakładać łyżką kupki piany w odległości 2,5 cm od siebie.
    7. Piec przez 30 minut. W połowie czasu pieczenia odwrócić blachę, aby bezy się równomiernie upiekły.
    8. Zdjąć bezy z blachy i ułożyć na metalowej kratce aby całkiem ostygły. Można oprószyć kakao.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis