Curry z dyni

    Curry z dyni

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Curry z dyni, wegetariańskie, bez laktozy i bezglutenowe. Pochodzi ze Sri Lanki i jest po prostu przepyszne. Najlepiej podawać ze świeżo ugotowanym ryżem basmati. Przepis można spokojnie podwoić lub potroić.

    EatMe Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g wiórków kokosowych
    • 3 szklanki wody
    • 1 kg zielonej dyni (lub zwykłej)
    • 1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki
    • 1 łyżka liści curry
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1/2 łyżeczki chili w proszku (lub mniej jeśli nie ma być zbyt ostre)
    • 1/2 łyżeczki prażonej przyprawy curry
    • 1/4 łyżeczki kurkumy
    • 1/2 łyżeczki kozieradki
    • 1/2 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. 100 g wiórków kokosowych zalać 1 szklanką wody, zmiksować i przecedzić - powstanie gęste mleczko kokosowe.
    2. Pozostałe 100 g wiórków zmiksować z 2 szklankami wody - powstanie rzadkie mleczko kokosowe.
    3. Dynię umyć, ale nie obierać. Obrać trzeba tylko zwykłą dynię olbrzymią, bo ma za grubą skórę. Pokroić w dość duże kawałki (ok. 3-4 cm).
    4. Wrzucić dynię do dużego garnka i dodać wszystkie przyprawy. Potrząsać garnkiem (nie mieszać!) aby przyprawy opadły na samo dno.
    5. Zalać 2 szklankami rzadkiego mleczka kokosowego i wstawić na duży ogień, bez przykrycia. Gotować 10-15 minut, aż dynia zmięknie (ale nie będzie się rozpadać) i lekko przemieszać 2-3 razy drewnianą łyżką.
    6. Dodać 1 szklankę gęstego mleczka kokosowego i gotować jeszcze 2-3 minuty.

    Prażone curry

    Prażoną przyprawę curry można kupić w sklepach internetowych, albo zrobić samodzielnie w domu - po przepis kliknij tutaj .

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis