Curry z ogórka

    Curry z ogórka

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepis na curry ze świeżych ogórków. Pochodzi ze Sri Lanki. Najlepiej podawać ze świeżo ugotowanym ryżem basmati.

    EatMe Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg świeżych ogórków
    • 1/2 łyżeczki jasnej, łagodnej musztardy
    • 1 mała cebula (najlepiej szalotka), pokrojona w cienkie plasterki
    • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
    • 1 łyżka liści curry
    • 1/4 łyżeczki kurkumy
    • 1 łyżeczka kozieradki
    • 1/4 łyżeczki nasion żółtej gorczycy
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 puszki mleka kokosowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Ogórki umyć, obrać, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Pokroić w duże kawałki (ok. 5 cm).
    2. Ogórki i wszystkie przyprawy wrzucić do dużego garnka, potrząsać garnkiem aby przyprawy opadły na dno (nie mieszać!).
    3. Otworzyć puszkę z mlekiem kokosowym i zmiksować zawartość (bo zwykle nie jest jednolita). Odlać połowę do miseczki i dodać do tego 1 szklankę wody. Zmiksować.
    4. Zalać zawartość garnka rozcieńczonym mlekiem kokosowym, aby wszystko było przykryte.
    5. Ustawić garnek na dużym ogniu i gotować bez przykrycia, aż ogórki będą al dente - 5 do 10 minut. Nie mogą się rozpadać.
    6. Dodać jeszcze trochę mleka kokosowego. Jeśli skończyło się nam to rozcieńczone, można dodać nierozcieńczonego. Gotować jeszcze 2-3 minuty. Delikatnie przemieszać 2-3 razy i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis