Kofty jagnięce z sosem z buraczków i śliwek kalifornijskich podane na podpłomykach

    Kofty jagnięce z sosem z buraczków i śliwek kalifornijskich podane na podpłomykach

    2polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne wytrawne kofty z lekką nutką słodyczy śliwek kalifornijskich. Idealne na kolorowy obiad!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Sos
    • 1 pęczek buraczków (około 500 g)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 drobno posiekana, średniej wielkości cebula
    • 2 rozgniecione ząbki czosnku
    • 80 g śliwek kalifornijskich
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 drobno posiekana gałązka tymianku
    • duża szczypta przypraw
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 150 ml wody
    • Kofty
    • 450 g mielonej jagnięciny
    • 2 rozgniecione ząbki czosnku
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
    • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
    • 1 mała drobno posiekana czerwona cebula
    • 1 ubite jajko
    • 1 łyżka bułki tartej
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • Dodatkowo
    • 4 podpłomyki
    • 1 mały pojemnik jogurtu naturalnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Skropić buraki 1 łyżką oliwy z oliwek i umieścić w żaroodpornym naczyniu w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piec przez 1 i ½ godziny
    2. Przygotować kofty jagnięce. Zmieszać wszystkie składniki razem (zostawić 1 łyżkę kolendry do ozdobienia gotowej potrawy) i używając bułki tartej uformować podłużne kotleciki. Nabić kofty na patyczki do szaszłyków i umieścić w lodówce do momentu smażenia.
    3. Gdy buraczki będą gotowe i wystudzone, odciąć końce, obrać, zetrzeć i wrzucić do miski.
    4. W rondlu zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć przez kolejne 3 minuty. Dodać buraczki, kalifornijskie śliwki, sól, pieprz, przyprawy, tymianek, ocet i wodę.
    5. Sos doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
    6. W międzyczasie usmażyć kofty jagnięce na zwykłej lub grillowej patelni. Kiedy sos i kofty będą gotowe, podgrzać podpłomyki.
    7. Na podpłomyki nałożyć sałatkę z ulubionych składników (rukola, liście szpinaku, ogórek), ułożyć kofty jagnięce i polać je sosem z kalifornijskiej śliwki i buraczków. Przyozdobić świeżo posiekaną kolendrą i jogurtem naturalnym.
    8. Pozostały sos umieścić w wyparzonych słoikach w lodówce i przechowywać do dwóch tygodni. (Aby wyparzyć słoiki należy umyć je w zmywarce ustawionej na gorący cykl bądź umieścić je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140°C na 10 minut.)

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Śliwki kalifornijskie

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis