Bezy czekoladowo - orzechowe

    Bezy czekoladowo - orzechowe

    Zapisz do ulubionych
    6godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Lekkie, pyszne bezy z orzechami włoskimi i czekoladą. Najlepiej robić bardzo małe bezy i bardzo mocno ubić białka.

    Składniki
    ilość sztuk: 45 bez

    • 2 białka
    • 2/3 szklanki drobnego cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub nieco aromatu)
    • szczypta soli
    • 1 szklanka półsłodkich groszków czekoladowych
    • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 6godz.  ›  Gotowe w: 6godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.
    2. Ubić białka, ale nie na całkiem sztywno.
    3. Nadal ubijając, stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż piana będzie sztywna.
    4. Dodać wanilię i sól, lekko ubić.
    5. Dodać czekoladę i orzechy, wymieszać delikatnie łyżką aby piana za bardzo nie opadła.
    6. Nakładać pianę łyżeczką na przygotowaną blachę.
    7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu go wyłączyć. Nie otwierać piekarnika przez co najmniej 6 godzin (najlepiej zostawić bezy w środku na noc).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis