Ryż po brazylijsku

    Ryż po brazylijsku

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 380 osób

    Biały ryż jest głównym dodatkiem do dań podawanym w Brazylii. Sposobu gotowania go, który tu opisuję, nauczyła mnie i moją siostrę nasza mama. Różni się od innych tym, że najpierw smaży sie ryż na oleju z cebulą i czosnkiem, a dopiero potem dodaje się wody. Można też gotować go w wodzie pół na pół z bulionem drobiowym. Cała tajemnica tkwi w tym, by go nie rozgotować, gdyż ma być sypki, a nie kleisty.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 370 g (2 szklanki) długoziarnistego białego ryżu
    • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
    • 2 ząbki rozdrobnionego czosnku
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 l (4 szklanki) gorącej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Wsypać ryż na durszlak i wypłukać zimną wodą. Odstawić.
    2. Rozgrzać olej w rondlu na średnim ogniu. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć przez minutę, po czym dodać rozgnieciony czosnek i nadal smażyć, aż wszystko nabierze złocistego koloru. Dodać ryż i sól i smażyć mieszając, aż ryż zacznie się robić brązowy. Zalać gorącą wodą i wymieszać. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta, około 20 do 25 minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis