Królik w winie

    Królik w winie

    1polubienie
    2godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Mięso królika jest delikatne, dobre dla osób o wrażliwych żołądkach lub na diecie. W tym przepisie dusi się go w czerwonym winie, ale nie ma w tej potrawie alkoholu, bo zdąży całkiem wyparować.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 królik
    • sól i pieprz
    • 3-4 łyżki mąki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 1-2 ząbki czosnku, posiekane
    • zioła (rozmaryn, tymianek)
    • 2 liście laurowe
    • 1 pomidor
    • 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Królika umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Oprószyć solą i pieprzem i opanierować w mące.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Dodać królika i smażyć aż się zrumieni z wszystkich stron.
    3. Dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć ok. 10 minut.
    4. Dodać zioła i smażyć kilka minut.
    5. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać na patelnię wraz z winem. Doprawić solą i pieprzem.
    6. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na małym ogniu przez 1,5-2 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis