Królik duszony w piwie ze śliwkami

    Królik duszony w piwie ze śliwkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Królik duszony w ciemnym piwie, z dodatkiem suszonych śliwek, tymianku i majeranku. Coś dla wielbicieli tradycyjnych smaków.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 łyżki masła
    • 2 cebule
    • 1 królik
    • 1 łyżka mąki
    • 2 ząbki czosnku
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/4 łyżeczki tymianku
    • 1/4 łyżeczki majeranku
    • 3 liście laurowe
    • 2 szklanki ciemnego piwa
    • 1/2 szklanki suszonych śliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli.
    2. Królika podzielić na części, opanierować w mące. Dodać na patelnię i wymieszać z cebulą. Dodać posiekany czosnek i smażyć przez 5-10 minut, odwracając często kawałki mięsa.
    3. Dodać sól, pieprz, tymianek, majeranek i liście laurowe. Wlać piwo, aby przykryło mięso.
    4. Śliwki pokroić na pół i dodać na patelnię. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 1 godzinę, w razie potrzeby dolewając więcej piwa.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis