Królik w śmietanie

    Królik w śmietanie

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Bardzo delikatne mięso z królika duszone w sosie śmietanowym. Polecam na niedzielny obiad, z ziemniakami i mizerią.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki masła
    • 2 cebule
    • 1 królik
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany
    • 3 liście laurowe
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • sól do smaku
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 pęczek koperku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli.
    2. Królika podzielić na części, opanierować w mące i obsmażyć na oleju na złoty kolor (na dużym ogniu).
    3. Dodać podsmażoną cebulę i wymieszać, aby znalazła się na dnie patelni. Wlać śmietanę i 1 szklankę wody. Dodać liście laurowe, pieprz i sól, przykryć i dusić na małym ogniu przez 1 godzinę.
    4. Drobno posiekać czosnek i koperek. Dodać do królika na 5 minut przed końcem duszenia. Przykryć i odstawić na 5 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis