Pieguski pełnoziarniste

    Pieguski pełnoziarniste

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ciastka z mąki pełnoziarnistej są na pewno zdrowsze, ale też lepiej smakują. Dodaję do nich półsłodkie groszki czekoladowe ale można dodać po prostu posiekaną czekoladę.

    Składniki
    ilość sztuk: 35 ciastek

    • 165 g margaryny do pieczenia
    • 1 szkl. białego cukru
    • 1 szkl. brązowego cukru
    • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
    • 2 jajka
    • 2 szklanki przesianej mąki pełnoziarnistej
    • 1 szklanka zwykłej mąki pszennej
    • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 szklanki półsłodkich groszków czekoladowych
    • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Porządnie natłuścić blaszki do pieczenia.
    2. Zmiksować margarynę z cukrem białym i brązowym, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać wanilię i jajka i wymieszać.
    3. W osobnej misce wymieszać oba rodzaje mąki z sodą i solą i dodawać do masy maślanej, cały czas mieszając.
    4. Dodać groszki czekoladowe i orzechy i wymieszać.
    5. Nakładać łyżką kupki ciasta na blachę. Piec przez 8-10 minut.
    6. Studzić 5 minut na blaszce, a następnie przełożyć na metalową kratkę aby całkiem wystygły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis