Pieguski pełnoziarniste

    (220)

    Ciastka z mąki pełnoziarnistej są na pewno zdrowsze, ale też lepiej smakują. Dodaję do nich półsłodkie groszki czekoladowe ale można dodać po prostu posiekaną czekoladę.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość sztuk: 35 ciastek

    • 165 g margaryny do pieczenia
    • 1 szkl. białego cukru
    • 1 szkl. brązowego cukru
    • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
    • 2 jajka
    • 2 szklanki przesianej mąki pełnoziarnistej
    • 1 szklanka zwykłej mąki pszennej
    • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 szklanki półsłodkich groszków czekoladowych
    • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Porządnie natłuścić blaszki do pieczenia.
    2. Zmiksować margarynę z cukrem białym i brązowym, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać wanilię i jajka i wymieszać.
    3. W osobnej misce wymieszać oba rodzaje mąki z sodą i solą i dodawać do masy maślanej, cały czas mieszając.
    4. Dodać groszki czekoladowe i orzechy i wymieszać.
    5. Nakładać łyżką kupki ciasta na blachę. Piec przez 8-10 minut.
    6. Studzić 5 minut na blaszce, a następnie przełożyć na metalową kratkę aby całkiem wystygły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (220)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis