Pieguski cynamonowe

    Pieguski cynamonowe

    1polubienie
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Owsiane ciasteczka o cynamonowym smaku z groszkami czekoladowymi i orzechami włoskimi. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

    Składniki
    ilość sztuk: 50 ciastek

    • 340 g półsłodkich groszków czekoladowych
    • 225 g miękkiego masła
    • 165 g (3/4 szklanki) brązowego cukru
    • 100 g (1/2 szklanki) białego cukru
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
    • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 250 g (3 szklanki) płatków owsianych
    • 115 g (1 szklanka) orzechów włoskich, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    2. W dużej misce miksować masło z białym i brązowym cukrem na średniej prędkości miksera przez ok. 4 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta.
    3. Dodać jajko i wanilię i zmiksować na niskiej prędkości.
    4. Przesiać mąkę z sodą, solą, cynamonem i gałką i dodać do ciasta. Dobrze wymieszać.
    5. Dodać płatki, wymieszać, a na koniec dodać groszki czekoladowe i orzechy i znów wymieszać.
    6. Nakładać łyżką kupki ciasta na suchą blachę do pieczenia.
    7. Piec przez 8-9 minut jeśli ciastka mają być nieco ciągniste, lub 10-11 minut - jeśli mają być chrupiące.
    8. Po wyjęciu z piekarnika studzić chwilę na blaszce, a następnie przełożyć na metalową kratkę aby całkiem ostygły. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis