Wegańskie pieguski z płatkami owsianymi

    Wegańskie pieguski z płatkami owsianymi

    1polubienie
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym, wegańskimi groszkami czekoladowymi i orzechami włoskimi. Polecam!

    Składniki
    ilość sztuk: 24 ciasteczka

    • 3/4 szklanki cukru
    • 1/3 szklanki mleka sojowego
    • 1/3 szklanki masła orzechowego
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
    • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 1 szklanka płatków owsianych
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 szklanki wegańskich groszków czekoladowych
    • 1/2 szklanki orzechów włoskich, pokrojonych na mniejsze kawałki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Dużą blachę wysmarować olejem.
    2. Trzepaczką wymieszać cukier z mlekiem sojowym, masłem orzechowym, olejem i wanilią, aż masa będzie zupełnie gładka.
    3. W osobnej misce wymieszać mąkę z płatkami, sodą i solą. Dodać do mokrej masy i wymieszać.
    4. Dodać groszki czekoladowe i orzechy - wymieszać.
    5. Nakładać ciasto łyżką na przygotowaną blachę.
    6. Piec ok. 10 minut, aż się przyrumienią na brzegach. Wyjąć z piekarnika i studzić ok. 10 minut na blaszce, a następnie przełożyć na metalową kratkę aby całkiem wystygły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis