Miękkie ciastka z czekoladą

    (41)

    Z tego przepisu ciastka wychodzą dość miękkie. Można użyć posiekanej czekolady zamiast groszków. Polecam też pokombinować z czekoladą deserową, mleczną, białą - czy co kto lubi.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 20 ciasteczek

    • 125 g białego cukru
    • 100 g brązowego cukru
    • 125 g miękkiego masła
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 225 g mąki pszennej
    • 2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 100 g groszków czekoladowych
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. 2 duże blachy wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Zmiksować masło z cukrem białym i brązowym, aż masa będzie jasna i puszysta.
    3. Dodać jajko, ale nie miksować za długo, aby masa się nie ścięła.
    4. Dodać mąkę, proszek, sól i groszki czekoladowe. Wymieszać. Ciasto powinno być dość klejące.
    5. Nakładać kupki ciasta na przygotowane blaszki. Piec przez 7-8 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (41)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis