Pieguski czekoladowe

    Pieguski czekoladowe

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Prosty przepis na czekoladowe ciasteczka. Składniki są bardzo podstawowe, a zamiast groszków czekoladowych można użyć posiekanej czekolady. Można nawet użyć białej czekolady zamiast części czekolady mlecznej.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 dużych ciastek

    • 225 g masła
    • 140 g cukru
    • 1 żółtko
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 225 g mąki pszennej
    • 55 g kakao
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 85 g groszków czekoladowych (czekolada mleczna lub deserowa)
    • 85 g mlecznej lub deserowej czekolady, posiekanej na duże kawałki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    2. W dużej misce utrzeć masło z cukrem za pomocą dużej drewnianej łyżki. Dodać żółtko i wanilię i dobrze wymieszać.
    3. Do tej masy przesiać mąkę i kakao, a następnie dodać sól i groszki czekoladowe. Mieszać, aż wszystko się dobrze połączy.
    4. Uformować z ciasta 12 kulek jeśli chcemy uzyskać duże, ciągniste ciasteczka, lub 20 kulek - aby ciastka były małe i bardziej chrupiące.
    5. Ułożyć kulki 2 cm od siebie, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je spłaszczyć dłonią.
    6. Posiekaną czekoladę powciskać w spłaszczone kulki na blaszce. Wstawić do piekarnika.
    7. Piec przez 10 minut a następnie wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut, aby ostygły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis