Królik po grecku

    Królik po grecku

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Prosty przepis na królika duszonego w przyprawach i winie. To klasyczny grecki przepis. Sekret tkwi w tym, aby płyn zdążył wyparować kiedy mięso będzie gotowe.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 szkl. oliwy z oliwek
    • 1 królik (1,5 kg), pokrojony na części
    • 2 liście laurowe
    • 1 łyżeczka soli
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 1/2 łyżeczki oregano
    • sok z 1 cytryny
    • 1/2 szkl. białego wina
    • ciepła woda

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać 1/4 szklanki oliwy. Smażyć królika, aż będzie równomiernie rumiany.
    2. Dodać liście laurowe, sól, ziele angielskie, oregano i sok z cytryny, polać wszystko winem. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 4-5 minut.
    3. Dodać tyle ciepłej wody aby przykryła mięso. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż cały płyn wyparuje - ok. 40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis