Ryż meksykański

    Ryż meksykański

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 971 osób

    Jest to doskonały przepis na autentyczny meksykański ryż (nie mylić z hiszpańskim!), który robię jako dodatek do wszystkich moich meksykańskich potraw. Tajemnicą takiego ryżu jest dobrze go ugotować w dobrej jakości rosole lub bulionie drobiowym.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 190 g (1 szklanka) długoziarnistego białego ryżu
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 355 ml (1,5 szklanki) rosołu drobiowego
    • 1/2 drobno posiekanej cebuli
    • 1/2 drobno posiekanej zielonej papryki
    • 1 świeża papryczka jalapeño (lub czuszka), drobno posiekana
    • 1 posiekany pomidor, oczyszczony z pestek
    • 1 kostka bulionu drobiowego
    • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku
    • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • 1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry
    • 1 ząbek czosnku, przepołowiony

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W średnim rondelku podsmażać ryż na oleju na średnim ogniu przez około 3 minuty. Następnie wlać rosół i doprowadzić do wrzenia. Wmieszać cebulę, paprykę, jalapeño i pokrojone w kostkę pomidory. Wrzucić kostkę bulionową, doprawić całość solą i pieprzem, kuminem, kolendrą i czosnkiem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień do minimum. Gotować przez 20 minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis