Pieczony królik w rozmarynie

    Pieczony królik w rozmarynie

    1polubienie
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bardzo prosty przepis na pieczonego królika. Smaruję go sokiem z cytryny i oliwą, posypuję rozmarynem, pietruszką i kuminem i piekę. Smakuje wspaniale!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duża czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • 1 królik (1 kg), opłukany i osuszony papierowym ręcznikiem
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
    • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
    • 1/2 szklanki migdałów w słupkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. Plasterki cebuli ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
    3. Królika nasmarować sokiem z cytryny i oliwą. Posypać w środku i na zewnątrz rozmarynem, pietruszką i kuminem. Ułożyć na cebuli.
    4. Piec przez 30 minut, a następnie posypać migdałami. Piec dalej, ok. 15 minut, aż mięso będzie gotowe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis