Vindaloo z królika

    Vindaloo z królika

    Zapisz do ulubionych
    1godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Dość pikantne curry z królika. Podawać z ryżem basmati lub a chlebkiem naan. Liście curry można opuścić.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 25 g masła
    • 400 g mięsa z królika, pokrojonego w kostkę
    • 200 g boczku, pokrojonego w kostkę
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 2 cebule, posiekane
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1,5 łyżki kuminu
    • 1,5 łyżki mielonej kolendry
    • 1,5 łyżki garam masali
    • 1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku
    • 1/2 łyżki mielonej kurkumy
    • 1/2 łyżki pieprzu cayenne
    • 1/2 łyżki gorczycy (żółtej)
    • 10 liści curry
    • 5 zielonych papryczek chili, posiekanych
    • 50 ml octu winnego z białego wina
    • 300 ml bulionu wołowego
    • 250 g posiekanych pomidorów z puszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Na patelni rozgrzać połowę oleju i masła i zrumienić na tym królika i boczek. Wyjąć mięso i boczek z patelni.
    2. Na patelnię dodać resztę mała i oleju oraz przecier, cebulę, czosnek, wszystkie przyprawy i papryczki chili. Smażyć chwilę na małym ogniu, mieszając.
    3. Dodać resztę składników i wymieszać, aby się dobrze pokryły przyprawami. Dusić przez 1/2 godziny pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i gotować przez kolejne pół godziny.
    4. Mięso będzie gotowe, gdy będzie się łatwo rozpadać.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis