Smażony królik

    Smażony królik

    Zapisz do ulubionych
    7godz.35min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Smażony królik może być podawany jak smażony kurczak, ale to mięso jest o wiele delikatniejsze w smaku i nadaje się dla alergików. Zamiast maślanki można użyć mleka roztrzepanego z jajkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 królik pokrojony na części
    • 200 ml maślanki
    • ok. 100 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +7godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 7godz.35min. 

    1. Do jednej miski wlać maślankę, do drugiej wsypać mąkę i wymieszać ją z przyprawami.
    2. Kawałki królika zamaczać najpierw w maślance, a następnie dokładnie obtaczać w mące. Opanierowane mięso odłożyć na 7-8 godzin do lodówki.
    3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć królika ok. 25 minut, aż nabierze ładnego rumianego koloru. Odsączać na papierowych ręcznikach.

    Rada:

    Można nie odkładać opanierowanego królika na 8 godzin do lodówki, tylko od razu smażyć, ale wtedy będzie mniej chrupiący.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis