Gulasz z królika po grecku

    Gulasz z królika po grecku

    Zapisz do ulubionych
    2godz.10min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ten grecki gulasz nazywa się stifado. Mięso z królika jest miękkie, delikatne. Koniecznie podawać z chlebem, którym można później wyczyścić do sucha talerz z pysznego sosu.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 królik (2 kg), pokrojony na części
    • 100 ml oliwy z oliwek
    • 750 g małych szalotek, obranych
    • 3 ząbki czosnku
    • 500 g passaty (lub innego sosu pomidorowego)
    • 200 ml wody
    • 2 goździki
    • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać królika i podsmażyć z każdej strony (w sumie smażyć ok. 5 minut). Wyjąć królika z garnka i odstawić.
    2. Dodać szalotki (w całości) i całe ząbki czosnku go garnka i smażyć, aż trochę zmiękną i lekko się przyrumienią - ok.3-5 minut.
    3. Dodać z powrotem królika i wymieszać tak, aby znalazł się na dnie garnka, pod szalotkami. Dodać passatę, wodę i przyprawy.
    4. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować (bez mieszania) przez 75 minut. Co 15 minut odkrywać garnek, aby nadmiar płynu mógł odparować. Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem, aby mięso się nie przypalało do dna, ale nie nie mieszać aby szalotki się nie rozpadły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis