Pyszny gulasz z królika

    Pyszny gulasz z królika

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Królik duszony w pysznym sosie z ziemniakami, marchewką, cebulą, czosnkiem i selerem. Idealny obiad na zimne dni.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
    • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w plastry
    • 1 średnia cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 szczypta soli i pieprzu
    • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
    • 1 łyżka ziół prowansalskich
    • 1,5 l zimnej wody
    • 1 kg królika
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 bulionetka (najlepiej wołowa)
    • 200 ml wrzątku
    • ewentualnie wegeta do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Pokrojone warzywa i czosnek włożyć do dużego garnka. Dodać sól, pieprz i zioła, i zalać wszystko zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować.
    2. W tym czasie pokroić królika na mniejsze części i włożyć na patelnię, podlewając oliwą. Obsmażyć mięso dokładnie z każdej strony - w sumie ok. 2-3 minuty. Odłożyć królika do miski.
    3. Gy woda w garnku się zagotuje, dodać bulionetkę, zaczekać aż się rozpuści, a następnie dodać kawałki królika.
    4. Można też dodać wegetę do smaku.
    5. Przed podaniem rozgrzać miseczki w piekarniku i nakładać gulasz chochelką do ciepłych miseczek. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis