Królik duszony w białym winie

    Królik duszony w białym winie

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszny, delikatny królik duszony w białym winie, z oliwkami i orzeszkami piniowymi, z rozmarynem i szałwią. Najlepiej smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaczków.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • świeża szałwia do smaku
    • świeży rozmaryn do smaku
    • 1 tuszka z królika (ok. 1,8 kg), podzielona na części
    • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • sól i pieprz do smaku
    • 350 ml wytrawnego białego wina
    • 150 g oliwek
    • 1 łyżka orzeszków piniowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Drobno posiekać szałwię i rozmaryn.
    2. Teflonową patelnię ustawić na małym ogniu i ułożyć w niej kawałki królika. Nie dodawać oliwy! Smażyć ok. 10 minut. (Dzięki temu z mięsa odejdzie nadmiar wody.)
    3. Wyjąć królika z patelni i dodać na nią oliwę oraz czosnek. Kiedy czosnek prawie zacznie się rumienić, wyjąc go z patelni, a dodać z powrotem mięso królika. Oprószyć ziołami, solą i pieprzem. Po minucie lub dwóch dodać połowię wina i podgrzewać, aż się nieco zredukuje. Potem dodać pozostałą połowę wina.
    4. Dodać oliwki i orzeszki oraz pół szklanki gorącej wody. Gotować królika jeszcze przez 45 minut, odwracając go od czasu do czasu i dodając więcej gorącej wody, aby nie był zbyt suchy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis