Kasza jaglana z dynią na słodko

    Kasza jaglana z dynią na słodko

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Zdrowa kasza jaglana z cynamonem i dynią. Można dodać ulubione suszone owoce i orzechy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g dyni
    • 1 szklanka kaszy jaglanej
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 2 łyżki cukru
    • 2 szklanki mleka
    • orzechy i suszone owoce według uznania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Dynię oczyścić, usunąć pestki, obrać. Miąższ pokroić w drobną kostkę.
    2. Kaszę opłukać na sicie, aż woda będzie czysta.
    3. W garnku rozpuścić masło, dodać dynię i smażyć przez kilka minut. Dodać sól, cukier i cynamon. Dodać kaszę i wymieszać.
    4. Wlać 2 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok. 30 minut, aż cała woda się wchłonie.
    5. Dodać mleko, wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 5 minut, a następnie przykryć pokrywką i odstawić na 10-15 minut. Można dodatkowo owinąć w ręcznik.
    6. Przed podaniem posypać orzechami i suszonymi owocami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis