Wegańska rolada z jagodami goji

    Wegańska rolada z jagodami goji

    1polubienie
    2godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Rolada z migdałów, daktyli, kokosa, orzechów, rodzynek... i oczywiście jagód goji. Najzdrowszy deser na świecie, bez glutenu i bez nabiału. Gotowy w 15 minut.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 rolada

    • Nadzienie
    • 1 szklanka migdałów
    • 1 szklanka daktyli bez pestek
    • 1 szklanka wiórków kokosowych
    • 1 szklanka jagód goji
    • Warstwa zewnętrzna
    • 1 szklanka mieszanki orzechów i pestek (np. migdały, orzechy włoskie, nasiona słonecznika itp.)
    • 1 szklanka daktyli bez pestek
    • 1/2 szklanki rodzynek
    • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
    • 1,5 łyżki kakao
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • kilka kropel aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Wszystkie składniki na nadzienie zmiksować dokładnie w blenderze lub robocie kuchennym. Wyłożyć na papier pergaminowy i rozwałkować na prostokąt o grubości 1/2 cm. Odłożyć.
    2. Składniki na warstwę zewnętrzną także zmiksować na jednolitą, gładką masę. Wyłożyć na papier pergaminowy i rozwałkować na prostokąt o takich samych wymiarach jak nadzienie (lub odrobinę większy).
    3. Ostrożnie wyłożyć warstwę nadzienia (z jagodami) na warstwę kakaową, tak aby leżały równo lub aby warstwa kakaowa nieco wystawała. Uwaga: kiedy warstwa wyląduje na drugiej nie da się już jej przesunąć.
    4. Odkroić z warstwy nadzienia po pasku z góry i dołu, aby powstał margines warstwy kakaowej o szerokości 2 cm.
    5. Chwytając za papier, który nadal znajduje się pod warstwą kakaową, zacząć rolować od dolnego krańca. Posługując się papierem, zwijać równomiernie roladę.
    6. Owinąć papierem i włożyć do lodówki, aby rolada stężała.
    7. Przed podaniem pokroić: wilgotnym nożem kroić roladę jak chleb - aby jej nie spłaszczyć. Plastry powinny mieć ok. 1 cm grubości.
    8. Przechowywać w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis