Purée ziemniaczane ze śmietaną i szczypiorkiem

    Purée ziemniaczane ze śmietaną i szczypiorkiem

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 173 osoby

    Aksamitne purée ze śmietaną i szczypiorkiem! Jeśli nie macie pod ręką szczypiorku, możecie użyć dymki.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg obranych ziemniaków pokrojonych na ćwiartki
    • 120 ml (1/2 szklanki) mleka
    • 120 ml (1/2 szklanki) kwaśnej śmietany
    • 1/4 szklanki posiekanego świeżego szczypiorku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Włożyć ziemniaki do garnka z 5 cm wody, doprowadzić wodę do wrzenia i gotować ziemniaki przez 20 do 25 minut, aż będą miękkie. Odcedzić i utłuc. Za pomocą tłuczka lub miksera wymieszać ziemniaki z mlekiem, aż będą puszyste. Wymieszać ze śmietaną i szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis