Tartaletki ze śliwką kalifornijską i kozim serem

    Tartaletki ze śliwką kalifornijską i kozim serem

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kruche tartaletki ze śliwką kalifornijską i kozim serem, proste do zrobienia i jednocześnie idealne jako wegetariańska przekąska na każdą okazję.

    Składniki
    ilość sztuk: 6 tartaletek

    • 500 g gotowego ciasta francuskiego
    • 75 g posiekanych orzechów włoskich
    • 125 g śliwek kalifornijskich, grubo pokrojonych
    • 3 łyżeczki świeżego, posiekanego tymianku
    • 200 g pokruszonego półmiękkiego koziego sera
    • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
    • 150 ml śmietany kremówki
    • 2 jajka
    • 6 gałązek tymianku do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC.
    2. Podzielić ciasto na 6 równych porcji, a następnie wyłożyć nim 6 foremek do tartaletek o średnicy 10 cm.
    3. Na cieście położyć papier do pieczenia i wysypać na niego groch lub fasolę, aby obciążyć ciasto. Podpiekać przez 15 minut aż brzegi ciasta się zarumienią.
    4. Usunąć groch lub fasolę i papier, odstawić tartinki na bok.
    5. Wymieszać orzechy włoskie, śliwki kalifornijskie, liście tymianku i pokruszony ser kozi, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
    6. Nałożyć masę na tartinki.
    7. Ubić lekko śmietanę wraz z jajkami, po czym ostrożnie wlać na tartinki.
    8. Dodać szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i umieścić tartinki w piekarniku na około 15 minut aż nabiorą złotego koloru.
    9. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut przed podaniem.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Śliwki kalifornijskie

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis