Ciastka z orzechami laskowymi

    Ciastka z orzechami laskowymi

    2polubienia
    3godz.20min.


    Zrobione przez 5 osób

    Ciastka orzechowe przełożone dżemem, udekorowane lukrem i całymi orzechami laskowymi. Bardzo proste!

    Składniki
    ilość sztuk: 4 blachy

    • 300 g mąki
    • 250 g masła
    • 250 g cukru
    • 4 żółtka
    • 250 g zmielonych orzechów laskowych
    • Dodatkowo
    • Dżem lub marmolada do wyboru
    • Lukier cytrynowy
    • całe orzechy laskowe

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Mąkę, masło, cukier, żółtka i zmielone orzechy wyrobić na gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
    2. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Blachę nasmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem.
    3. Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką powierzchni. Wycinać ciasteczka w kształcie rombu lub okrągłe - od szklaneczki.
    4. Piec przez 10-15 minut.
    5. Przekładać dżemem i składać. Odstawić aby całkiem ostygły.
    6. Dekorować lukrem, a na środek wtykać po połówce orzecha laskowego.
    7. Przechowywać w szczelnym pojemniku, np. w puszce na ciasteczka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis