Muffinki czekoladowe z czereśniami

    Muffinki czekoladowe z czereśniami

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 71 osób

    Wpadłam na ten pomysł, żeby upiec czekoladowe muffiny z czereśniami, kiedy miałam w sadzie ogromne ilości czereśni. Czekolada i czereśnie świetnie do siebie pasują, ale możecie też użyć wiśni, będą nieco bardziej cierpkie w smaku.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 muffinek

    • 2 i 1/3 szkl. (290 g) mąki pszennej
    • 1 i 1/4 szkl. (250 g) cukru
    • 1/3 szkl. (30 g) kakao
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 szkl. (230 g) kwaśnej śmietany
    • 1/2 szkl. (120 ml) mleka
    • 1/3 szkl. (80 ml) oleju roślinnego
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (lub kilka kropel aromatu)
    • 1 i 1/2 szkl. (220 g) czereśni, wydrylowanych i posiekanych
    • 1 szkl. (175 g) półsłodkich groszków czekoladowych (lub posiekanej czekolady)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami 12 dużych foremek na muffinki (XXL).
    2. Wymieszać mąkę z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Zrobić w środku zagłębienie i odstawić.
    3. W osobnej misce wymieszać trzepaczką śmietanę z mlekiem, olejem, jajkami i ekstraktem migdałowym, aby się dobrze połączyły. Wlać tę mieszaninę do suchych składników - do zagłębienia.
    4. Wymieszać, ale tylko tyle aby suche składniki zawilgły. Dodać czereśnie i czekoladę, zamieszać i nakładać do foremek do połowy ich wysokości.
    5. Piec ok. 20-25 minut, aż wykałaczka wetknięta w muffinkę wyjdzie czysta.
    6. Studzić na blaszce przez 5 minut, a następnie przełożyć na metalową kratkę aby całkowicie ostygły.
    7. Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis